MUHASABAH

Sudahkah anda berselawat hari ini? Tahu tak, seorang alim pada zaman dahulu pernah berkata, "Aku tahu bila akan Allah berselawat kepadaku". Orang ramai terkejut lalu bertanya, "Ya sheikh, mengapakah kamu jadi begitu bongkak seolah-olah kamulah tuhan?" Lalu dia menjawab, "Sesungguhnya apabila seorang hamba berselawat kepada nabi Muhammad s.a.w. sekali, maka Allah akan berselawat kepadanya 10 kali".

Wednesday, 17 August 2011

Bayar zakat harta dengan dinar dan dirham di kelantan

Adalah dijemput hadirin hadirat ke Majlis Pembayaran dan Pengagihan Zakat serta Berbuka Puasa. Butiran program adalah seperti berikut:
Hari       :Khamis
Tarikh    :25 Ogos 2011/ 25 Ramadhan 1432
Masa     :3.00 petang- 7.30 petang
Tempat  :Kelantan Trade Centre(KTC) bersebelahan Stadium Sultan Muhammad IV.
Anjuran : Kelantan Golden Trade Sdn. Bhd dan World Islamic Mint dengan kerjasama Majlis Agama Islam                                               Kelantan

Muslimin/muslimat dijemput hadir untuk membayar zakat harta masing-masing. Pembayaran zakat akan menggunakan dinar dan dirham dan juga pengagihan zakat kepada asnaf zakat yang telah dikenalpasti juga menggunakan dinar dan dirham. Muslimin/muslimat yang mahu membayar zakat tetapi tidak mempunyai dinar atau dirham tidak perlu khuatir kerana anda boleh menukar wang ringgit anda kepada dinar dan dirham di tempat kejadian.

Muslimin/muslimat juga dijemput untuk menyaksikan upacara bersejarah ini sekiranya anda telah pun menjelaskan zakat harta masing-masing.

Di samping itu juga pihak penganjur memohon maaf kerana tempat yang dicadangkan sebelum ini iaitu Masjid Telipot, Kota Bharu telah ditukar ke KTC diatas sebab-sebab yang tertentu.

Seperti biasa, harta yang perlu dizakat mestilah cukup haulnya iaitu setahun dan cukup nisabnya iaitu barsamaan RM11000 seperti yang telah diumum oleh MAIK baru-baru ini. Kadar zakat pula adalah 2.5% daripada jumlah harta yang perlu dikenakan zakat.

Sekian..No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts