MUHASABAH

Sudahkah anda berselawat hari ini? Tahu tak, seorang alim pada zaman dahulu pernah berkata, "Aku tahu bila akan Allah berselawat kepadaku". Orang ramai terkejut lalu bertanya, "Ya sheikh, mengapakah kamu jadi begitu bongkak seolah-olah kamulah tuhan?" Lalu dia menjawab, "Sesungguhnya apabila seorang hamba berselawat kepada nabi Muhammad s.a.w. sekali, maka Allah akan berselawat kepadanya 10 kali".

Sunday, 21 August 2011

Internet Download Manager 6.0.7Internet Download Manager adalah antara salah satu software yang cukup digemari oleh para pengguna internet terutama untuk memuat turun video. Antara sebabnya adalah kelajuan download yang laju sehingga boleh mencapai 200kbps, berbeza dengan download secara biasa. Namun, ramai juga yang sudahpun mempunyai IDM namun tidak mahu menggunakan versi yang latest, dengan alasan kalau kita update, nanti tak boleh guna terus. Benar, pengalaman saya pun memang macam tu, tapi sebenarnya kita boleh cari dia punya crack and patch very easy by browsing using google.

Setakat ini, saya telah menggunakan 3 versi berbeza. Yang pertama versi 5.18, ni mase mula-mula diperkenalkan oleh kawan. Katenye, IDM ni memang laju kalau nak download. Tapi, lepas tu tukar versi 6.05 sebab yang 5.18 tu tak boleh guna pakai google chrome ni, boleh untuk IE dan Mozilla firefox je. Then, lpas pakai yang tu, agak puas hati jugak la sebab tak yah da nak pakai mozilla kalau nak download video. Tapi, lepas lama pakai yang ni, ade satu dua perkara yang saya tak suka, sebab kalau download serve guna chrome, nanti tajuk file/video yang kita download tak keluar, instead dia keluar macam kod yang penuh huruf memanjang. So, nanti kalau nak buka balik video tu kena cari balik, kena bukak satu-satu, takpun kena rename balik la. Memang berbeza kalau pakai mozilla, tajuk failnya memang keluar yang betul.

So, beberapa ari lepas, tukar lagi ke versi 6.0.7, dan masalah nama fail telahpun dapat diatasi menggunakan IDM versi  ni. Memang bagus. Nak link dia?

Tekan sini...

Bagi yang dah ada versi terdahulu, kalau nak pakai 6.0.7 ni, anda kenalah uninstall versi yang lama, kemudian restart komputer untuk boot computer kemudian barulah install balik IDM 6.0.7 yang anda download dekat link kat atas tadi...

Selamat mencuba....


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts