MUHASABAH

Sudahkah anda berselawat hari ini? Tahu tak, seorang alim pada zaman dahulu pernah berkata, "Aku tahu bila akan Allah berselawat kepadaku". Orang ramai terkejut lalu bertanya, "Ya sheikh, mengapakah kamu jadi begitu bongkak seolah-olah kamulah tuhan?" Lalu dia menjawab, "Sesungguhnya apabila seorang hamba berselawat kepada nabi Muhammad s.a.w. sekali, maka Allah akan berselawat kepadanya 10 kali".

Sunday, 2 September 2012

Macam mana nak scan ni?

Alahai.. Ada jugak ke orang yang tanya soalan macam ni? Ada lagi ke yang tak pandai scan gambar ke apa-apa dokumen ni? Ada. Akulah tu. Sebenarnya bukan tak pandai, cuma lupa macamana nak scan. Yelah, scan ni jarang-jarang je aku buat. Buat bila perlu sahaja. So, walaupun dah beberapa kali buat, kemudian bila nak scan balik mesti tak ingat. Setiap kali lepas cucuk usb printer kat laptop tu, terus jadi blank. Blurr semacam je. Tengok-tengok kat desktop ni tak keluar apa-apa pun. Apa aku ingat "scan manager" tu keluar terus lepas cucuk usb printer tu ke?

Akhirnya, sebab dah tak tahu sangat, nak tanya orang pun malas sebab benda ni basic sangat, aku pun terus la ke Windows Help and Support, lepas tu search la "scan document". Lepas tu. ada la beberapa option kat situ. Nombor 1, scan a document with or photo with Windows Scan and Fax. Terus aku tekan option nombor satu ni. Kemudian, keluar la benda ni.


-How to scan picture-

Kemudian, aku ikut la arahan kat situ. Alahai, kesian betul aku ni. Kerja yang senang pun boleh jadi lama kalau tak biasa buat. Ingat ye, ni cara-cara dia.
1. Buka Windows Fax and Scan
2. Tekan New Scan

Aik, senang pulak. Apalah sangat dua step ni. Haha. Tapi itulah hakikatnya. Sebelum ni tak terlintas pula di kepala aku ada "Windows Scan and Fax" ni. Sebab tu la duk pusing-pusing, habis folder-folder dalam laptop aku ni aku explore nak tahu macamane nak scan. 

Anyway, ini entry sebenarnya hanya untuk rujukan aku sahaja. Nanti lain kali, senang nak rujuk, takdelah pening sangat.



21 comments:

  1. Ya Allah, kamu memang membantu saya....sy puas buat macam mana nak scan document dan ic ni. last2 terjumpa blog awak..
    sy dah lama tinggalkan kerja2 pejabat ni....jadi dah lupalah.....


    terima kasihlah byk2....moga2 Allah merahmati awak kerana bg sy ilmu ni semula...

    senang2 lawatilah fb sy ya...facebook.com/jamaliamohdzin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin.. Insyaallah maqbul doa bulan ramadhan ni..

      Delete
  2. t.kasih sgt2.. jenuh dok download scanner driver bagai.. rupa2nya as simple like that.. ayoo.. huhu terima kasih sangat2. sangat membantu.. huhuhu

    ReplyDelete
  3. thank you so much . This is so helpful . :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. you are welcome, small the matter..

      Delete
  4. thankz a lottttttttttttttt......^_^

    ReplyDelete
  5. Apa tujuan scan ni sebenarnye? Lain ke kalau amek gamba gune fon pastu upload ke laptop?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tentulah lain, scan ni lebih berguna untuk dokumen/kertas size A4.. bila scan dokumen tu kita dapat keseluruhan muka kertas dan tidak senget macam ambil gambar pakai telefon.. sesuai untuk urusan formal dan nampak lebih profesional.. pandangan saya sahaja..

      Delete
  6. kenapa bila scan gambar jd besar ek? boleh tlg sy x..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pernah pula scan sebelum ni gambar jadi besar. besar sangat ke? sepatutnya dia akan scan saiz yang sama.

      Delete
  7. semua jenis printer canon boleh jadi scanner ke? ~tq~

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu kena check fungsi printer masing-masing.. ada yang boleh ada yang tak boleh, bergantung...

      Delete
  8. It is great article. Thanks for sharing this information. It is very useful to everyone.


    123 HP DJ 3630

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts