MUHASABAH

Sudahkah anda berselawat hari ini? Tahu tak, seorang alim pada zaman dahulu pernah berkata, "Aku tahu bila akan Allah berselawat kepadaku". Orang ramai terkejut lalu bertanya, "Ya sheikh, mengapakah kamu jadi begitu bongkak seolah-olah kamulah tuhan?" Lalu dia menjawab, "Sesungguhnya apabila seorang hamba berselawat kepada nabi Muhammad s.a.w. sekali, maka Allah akan berselawat kepadanya 10 kali".

Saturday, 27 August 2011

Apa yang anda perlu tahu sebelum beli Dinar?

Dinar sejak kebelakangan ini sudah menjadi perkara yang biasa dikalangan masyarakat, namun tak kurang juga yang hanya tahu ianya baik untuk masa panjang. That's it, that's all and I want to get it too. Boleh ke macam tu? Sepatutnya anda perlu tahu lebih dari itu, ini juga bukan bermakna saya tahu banyak tentang dinar ni, cuma adalah something that I can share with you all.


Umumnya, dinar yang saya ketahui ialah Dinar Kelantan dan Dinar Public Gold. Apa beza kedua-dua dinar ni? First of all, ia berbeza dari segi ketulenan emas, iaitu Dinar Kelantan mempunyai ketulenan emas 917 manakala Dinar Public Gold ialah emas 916. So, tidak hairanlah harga Dinar Kelantan lebih tinggi sedikit daripada Dinar Public Gold. Reka bentuknya juga bagi saya lagi cantik daripada Dinar Public Gold seperti yang ada di sebelah.


Kedua, dinar ni dan apa jua emas biasanya mempunyai spread iaitu beza harga yang dijual agen/penjual dan harga yang dia beli balik daripada anda sekiranya anda menjualnya balik sejurus selepas itu. Sebagai contoh, lihat gambar di bawah:


Perhatikan pada harga 1 Dinar. Pada 15/6/2012, PG(Public Gold) jual 1 dinar kepada anda dengan harga RM733.00. Katakanlah setelah anda membeli dari PG 1 dinar pada paginya, dan tiba-tiba anda memerlukan wang kecemasan pada petangnya, maka anda hanya dapat menjual balik pada harga RM689.00 kepada PG. So, rugi anda adalah sebanyak lebih kurang 6%(RM 44/RM733). So, 6% inilah yang dinamakan sebagai spread.

Spread ini adalah merupakan kos yang perlu ditanggung oleh pembeli, jadi sekiranya anda membeli pada harga RM733(sama seperti contoh di atas) dan apabila harga sudah naik kepada RM800, jangan sangka anda boleh menjualnya dengan mengambil untung sebanyak RM67, harga yang anda jual sebenarnya adalah akan dirujuk kepada harga beli yang agen tersebut tetapkan pula. Seeloknya, selesai anda membeli dinar tersebut pada harga RM733 itu, harga yang perlu anda fokuskan kemudian adalah harga "PG Buy". Pastikan harga itu melebihi RM733 dahulu, barulah anda boleh memikirkan untuk menjualnya dengan keuntungan. Dan mengikut perkiraan saya, sekiranya harga "PG Sell" menaik daripada RM733 kepada RM800, maka harga "PG Buy" akan menokok dari RM689 kepada RM752(94% x RM800). So, untung anda sekarang hanyalah sebanyak 2.6%(RM19) sahaja.

Setahu saya, spread harga Dinar Kelantan adalah 10% daripada harga beli manakala bagi Dinar Public Gold adalah 6%. Jadi, anda mungkin alami kerugian jika terus menjualnya, sebab itu emas ni adalah baik bagi long-term investment. Namun begitu, anda mungkin boleh mengelakkan daripada menanggung kos spread itu dengan tidak menjual kepada agen, sebaliknya cari pembeli yang baru yang memang berminat dengan dinar. Cara yang paling baik ialah juallah pada harga rendah sedikit daripada harga pasaran/harga beli dengan agen sebab ia memanfaatkan kepada kedua-dua pihak iaitu anda dan pembeli baru itu. Anda dapat harga yang lagi tinggi daripada jual kepada agen, pembeli baru pula dapat membeli pada harga yang lagi rendah daripada membeli daripada agen, terpulang kepada keredhaan kedua-dua belah pihak. Ia juga boleh menarik pembeli baru untuk membeli dengan anda berbanding membeli dengan agen. Mengambil kira contoh tadi, menjual kepada potential baru pada harga RM711 (harga tengah antara RM689 dengan RM733) bakal memanfaatkan kedua-dua pihak iaitu anda dan pembeli baru. Hal ini kerana anda dapat menjual harga pada harga yg lagi tinggi daripada harga "PG Buy", manakala pembeli baru pula dapat membeli pada harga yang sedikit murah daripada "PG Sell". Walaubagaimanapun, harga RM711 itu tadi masih bergantung kepada nego di antara anda dan potential customer itu tadi. Harga itu sekadar contoh sahaja. Kalau tak silap saya juga, ini juga antara salah satu kaedah yang ditekankan dalam e-book silver tukar ganda. (maafkan saya kalau tersilap)


Seterusnya, ada tak terfikir kenapa spread Dinar kelantan lagi tinggi daripada spread Dinar Public? Adakah sebab kerajaan negeri Kelantan sebenarnya mahu mengambil untung yang banyak daripada dinar yang mereka perkenalkan itu? Jawabnya, ini adalah kesan daripada objektif pengenalan Dinar tersebut. Menurut maklumat yang saya dapat, Kerajaan Kelantan sebenarnya mahu dinar ini circulate dikalangan masyarakat, dengan menggunakan dinar ni sebagai matawang dalam transaksi jual-beli masyarakat disana, sebab tu spreadnya tinggi, bagi mengelakkan ia dijual balik kepada syarikat, betul ke tak wallahua'lam. Adakah ia sekadar alasan? Entah. Tapi yang pasti, Public Dinar memang berobjektifkan sebagai instrumen pelaburan kepada pembeli. 

Tapi sebelum anda membeli Public Dinar, anda harus tahu juga anda akan disertakan dengan sijil pemilikan/certificate dengan setiap pembelian dinar tersebut. Certificate ni anda harus jaga betul-betul, kerana ia akan diperlukan sekiranya anda mahu menjualnya kepada agen tersebut. Contoh certificate adalah seperti dalam gambar di atas. Sekiranya anda gagal berbuat demikian, agen sebaliknya akan membeli balik Dinar Public itu pada harga yang jauh lagi rendah daripada 6%!! So, kena hati-hatilah ye.

Sekian dululah, lain-lain cerita insyaallah dalam entry yang akan datang.

Salam Aidilfitri 1432. Maaf Zahir dan Batin.

p/s: entry ini adalah edited punya.. asalnya ditulis sewaktu raya tahun lepas... huhu..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts