MUHASABAH

Sudahkah anda berselawat hari ini? Tahu tak, seorang alim pada zaman dahulu pernah berkata, "Aku tahu bila akan Allah berselawat kepadaku". Orang ramai terkejut lalu bertanya, "Ya sheikh, mengapakah kamu jadi begitu bongkak seolah-olah kamulah tuhan?" Lalu dia menjawab, "Sesungguhnya apabila seorang hamba berselawat kepada nabi Muhammad s.a.w. sekali, maka Allah akan berselawat kepadanya 10 kali".

Friday, 6 December 2013

Terkini pelaburan emas

Fakta ringkas tentang pelaburan emas:
1) Emas telah mencatatkan keuntungan tahunan selama 12 tahun berturut-turut sebelum ini dengan jumlah pulangan sebanyak 515.4% (naik dari US$272.5 kepada US$1675.35) bagi tempoh tersebut, ataupun sebanyak 16.35% setahun. Namun, pada tahun ini sahaja, emas mencatatkan penurunan sebanyak 25.7% kepada US$1243.97 seauns dan ianya juga satu-satunya instrument pelaburan aset yang rugi pada tahun ini berbanding saham, bond, dan lain-lain.

2) Harga emas pernah merudum sebanyak 50% iaitu dari tahun 1974 hingga 1976 iaitu dari US$200 kepada US$100 seauns. Tetapi selepas itu, emas kembali melonjak kepada US$860 seauns pada tahun 1980, iaitu peningkatan melebihi 800%.

3) Dalam tempoh kejatuhan harga pasaran emas kebelakangan ini, Wall Street sebaliknya berada dalam keadaan 'bullish' bagi 56 bulan sudah dan prestasi ini jauh mengatasi keadaan pasaran yang 'bullish' pada tahun 2000 dan 2007 yang lepas.

4) Dalam keadaan pasaran emas yang tidak menentu ini, bank-bank pusat (central banks) telah secara konsisten menjadi net buyer kepada komoditi emas.

5) Lebihan emas di pasaran telah memuncak dan mencapai paras tertinggi sejak 2005 iaitu dengan jumlah sebanyak 289 tan emas. Ianya disokong oleh kenaikan tawaran sebanyak 3% y-o-y dan penurunan permintaan sebanyak 24% y-o-y.

6) Negara pengguna emas tertinggi dunia, India dijangka akan mengurangkan import emasnya kepada sekadar 73 tan emas pada suku keempat tahun ini di atas kawalan ketat dari Kerajaan India. Ini bakal menyaksikan negara China dengan mudahnya akan merampas kedudukan India sebagai negara pengguna emas tertinggi di dunia.

Pasaran emas tempatan:
1) Disebalik penurunan harga emas, minat belian kepada komoditi mewah ini masih tinggi dikalangan rakyat tempatan. Semasa keadaan memuncak, 35,000 pelabur telah melabur sebanyak hampir Rm10 billion dalam skim emas yang ditawarkan Genneva Malaysia Sdn Bhd tidak berapa lama dahulu yang sekarang telah pun diharamkan oleh Bank Negara Malaysia.

2) Jualan emas tahun ini juga meningkat berbanding tahun lepas. Menurut CEO Nusantara Bullion Exchange Sdn Bhd, hasil jualan emas syarikat tahun lepas adalah sebanyak RM42juta namun pada tahun ini sudah mencapai kepada RM73juta, iaitu hampir dua kali ganda jualan tahun lepas.

3) Menurut beliau lagi, harga sekarang sudah mendekati kos pengeluaran emas. Ini bermaksud harga emas sudah mendekati paras yang paling bawah penurunan harga dan telah ada beberapa syarikat pelombong emas yang terpaksa gulung tikar kerana sudah tidak mampu untuk menampung kos pengeluaran emas.

Ulasan:
1) Harga emas global jatuh kerana permintaan global kepada emas merudum. Hal ini kerana para pelabur terpaksa berpindah dari emas kepada aset pelaburan yang lain seperti saham kerana 'bullish factor' dalam pasaran saham. Mereka terpaksa mengikut trend ini bagi mengekalkan untung pelaburan mereka disamping bagi mendapatkan dividen dalam pelaburan saham berbanding pelaburan emas yang tidak menghasilkan sebarang pulangan.

2) Disebalik ketentuan pasaran, dan dengan kejatuhan harga emas yang mencecah hampir 1/3 dari harga tertinggi, pelabur emas sudah mula boleh mengintai peluang dan masa yang tepat untuk kembali masuk dalam pelaburan emas dari pelaburan saham. Saya percaya, seperti yang disebutkan tadi, penurunan harga emas sekarang adalah sekadar 'correction' yang panjang gara-gara permintaan yang melampau sewaktu masa puncak kenaikan harga emas.

3) Dengan pasaran saham yang sudah agak terlalu baik dan 'over-priced', pasaran saham bila-bila masa akan jatuh kembali mengikut kepada trend cyclic period dalam ekonomi. Ditambah lagi dengan indeks FBMKLCI sendiri pun sudah mencatatkan all-time new high dalam market siang tadi yang ditutup sekitar 1826.

p/s: Tulisan ini adalah terjemahan dan diedit daripada analisis daripada theedge malaysia.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts