MUHASABAH

Sudahkah anda berselawat hari ini? Tahu tak, seorang alim pada zaman dahulu pernah berkata, "Aku tahu bila akan Allah berselawat kepadaku". Orang ramai terkejut lalu bertanya, "Ya sheikh, mengapakah kamu jadi begitu bongkak seolah-olah kamulah tuhan?" Lalu dia menjawab, "Sesungguhnya apabila seorang hamba berselawat kepada nabi Muhammad s.a.w. sekali, maka Allah akan berselawat kepadanya 10 kali".

Saturday, 8 June 2013

Pertama kali dapat emel dari pembaca


Bismillah.

Ini kali pertama mendapat emel dari pembaca blog. Emelnya datang jauh dari negeri Cik Siti Wan Kembang iaitu dari Pasir Puteh. Beliau ada bertanyakan tentang perihal unit trust Public mutual yang telah beliau laburkan sejak 8 tahun dulu tetapi beliau langsung tidak tahu tentang apa yang beliau laburkan. Ilmu selok belok pelaburannya sangat sedikit.

Dia juga ada menyatakan sedikit rasa terkilan beliau terhadap para ejen (ejen beliau la kot) yang hanya menunggu komisyen hasil sales yang dilakukan, tanpa ada sedikit guidance atau bimbingan terhadap clientnya. 

Sesungguhnya saya pun tidak tahu apa sebenarnya dan sejauh mana skop kerja consultant unit trust ni. Tapi apa yang pasti sekiranya benar anda adalah seorang konsultan yang komited dan berdedikasi, anda pasti tidak akan lepas tangan terhadap client yang melabur dengan anda. 

Tambahan lagi, bukankah dengan sentiasa keep-in-touch dengan pelabur dan memberikan sedikit bimbingan dan ilmu kepada pelabur menjadikan anda semakin dipercayai oleh customer sekaligus meningkatkan imej anda dalam bidang tersebut? Pendek kata, buat kerja bersungguh-sungguh itukan baik kepada anda juga.

Mungkin nasib beliau tidak begitu baik untuk ditemukan dengan konsultan yang hanya bekerja bagai melepaskan batuk di tangga sahaja. Setahu saya juga, sekiranya anda semasa mula-mula melabur dahulu anda terus melabur di cawangan Public Mutual (PM), anda akan diserahkan kepada mana-mana konsultan secara rawak.Saya rasa ini adalah agak kurang bagus jika dibandingkan dengan anda melabur dengan konsultan yang anda kenali, baik ejen tersebut adalah sahabat anda mahupun saudara mara anda sendiri. Hal ini kerana anda sekurang-kurangnya dapat sedikit pengetahuan berkenaan latar belakang penasihat kewangan anda tu, sama ada dia betul-betul orang yang menjaga clientnya atau sebaliknya.Saya rasa ramai sahaja ejen unit trust sekarang ni, lebih-lebih lagi Public Mutual. Tak susah untuk mencari mereka yang disekeliling anda yang menjadi ejen PM.

Erm, sekadar ini sajalah celoteh hari ini. Panjang pula ya. Cakap macamlah kau tu ejen unit trust, suka hati saja nak menasihat orang lain. Hehe. Sekiranya anda berfikiran sedemikian, terpulanglah. Ianya tidaklah memberi kemudharatan kepada saya apatah lagi kebaikan kepada saya. 

Ataupun, mungkin saja saya perlu menjadi ejen unit trust selepas ini? Cuba tengok kau buat tak apa yang kau cakap. Haha. Memang pedas juga. Nak buat ni pun susah jugak kan.

Sekian.
No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts