MUHASABAH

Sudahkah anda berselawat hari ini? Tahu tak, seorang alim pada zaman dahulu pernah berkata, "Aku tahu bila akan Allah berselawat kepadaku". Orang ramai terkejut lalu bertanya, "Ya sheikh, mengapakah kamu jadi begitu bongkak seolah-olah kamulah tuhan?" Lalu dia menjawab, "Sesungguhnya apabila seorang hamba berselawat kepada nabi Muhammad s.a.w. sekali, maka Allah akan berselawat kepadanya 10 kali".

Thursday, 20 October 2011

Apa yang bagus dalam Bajet 2012?

Bismillahirrahmanirrahim...

Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) merupakan salah satu tool yang digunakan untuk mengkaji sejauh mana economic performance dalam sesebuah negara. Hal ini kerana ia merujuk kepada sejauh mana berdaya majunya sebuah negara dalam menghasilkan produk-produk dan barangan. Semakin banyak barangan dijual, semakin tinggi pengaliran wang kalangan rakyat seterusnya menjadi indikator baiknya ekonomi sebuah negara. Negara yang ekonomi maju adalah negara yang kaya. Jom kita tengok formula untuk mengira KDNK:
           
               Y = C + I + NX + G ;
   di mana Y= KDNK
                C= Consumer spending @ perbelanjaan rakyat
                 I= Investment @ pelaburan
               NX= Net export @ nilai eksport melebihi nilai import
                G= Government spending

Ringkasnya, negara yang maju dalam ekonomi adalah :
1) consumer spendingnya tinggi-rakyatnya kaya dan mampu membeli serta mempunyai kuasa membeli yang tinggi,
2) nilai Investment yang tinggi- hanya orang yang kaya mempunyai lebihan hasil untuk dibuat pelaburan 
3) nilai eksport melebihi nilai import- negara mempunyai kemahiran dalam mengeluarkan hasil barangan dan komoditi termasuk bahan makanan dan pakaian rakyatnya, dan mempunyai lebihan hasil untuk dijual kepada negara lain. Ini juga menandakan keupayaan sesebuah negara untuk tidak bergantung kepada negara lain untuk memenuhi keperluan harian rakyatnya
4) government spending digunakan dengan melakukan projek ekonomi 


                                    

Refleksi kepada bajet 2012 yang dibentangkan baru-baru ini, ramai yang mempertikaikan kenapa banyak sangat wang disalurkan kepada golongan pertengahan seperti elaun buku untuk pelajar, bonus setengah bulan gaji kepada kakitangan awam, bantuan kepada pesara, juga kepada polis dan tentera, dan skim kenaikan gaji yang baru kepada guru. Adakah semata-mata kerana kerajaan mahu memancing undi kerana PRU yang dikhabarkan akan menjelma tidak lama lagi? Wallahu aklam. Namun, secara positifnya, menurut pembelajaran saya, developed nation @ negara maju sebenarnya mempunyai rakyat yang status sosioekonominya tidak begitu jauh antara satu sama lain, means beza taraf hidup orang miskin dalam negara tersebut dengan orang kaya tidak jauh. Boleh juga dikatakan sifar miskin dalam negara maju. Oleh yang demikian, demi mencapai hasrat kerajaan untuk menjadikan negara kita sebagai developed nation menjelang 2020, taraf sosioekonomi rakyat harus ditingkatkan seperti indikator tadi, dengan kata lain ingin menjadi sebuah negara yang berpendapatan tinggi. Realitinya kita harus sedar, taraf sosioekonomi rakyat malaysia cukup membimbangkan kerana menurut satu kajian :
1) Golongan kaya- Rakyat yang berpendapatan RM10000 keatas di Malaysia adalah 10% daripada jumlah rakyat Malaysia.
2) Golongan pertengahan-Rakyat yang berpendapatan RM3000-RM10000  di Malaysia adalah 50% daripada jumlah rakyat Malaysia.
3) Golongan miskin- Rakyat yang berpendapatan RM3000 kebawah di Malaysia adalah 40% daripada jumlah rakyat Malaysia.

Dsini dapat dilihat beza jumlah rakyat daripada golongan sederhana dan golongan miskin berbanding golongan kaya amat jauh. Boleh dikatakan, kekayaan negara hanya berlegar di kalangan golongan tertentu dan teratas sahaja, bukan di'distribute' sama rata oleh semua golongan rakyat negara ini. Status sosioekonomi golongan kaya dan miskin cukup jauh, dan lebih mengejutkan orang yang bergaji RM8000-10000 adalah dikategorikan golongan pertengahan, sedangkan ini adalah gaji para pensyarah dan gaji kebanyakan golongan atasan pegawai kerajaan.

Oleh yang demikian, menjawab persoalan tadi, kerajaan sebenarnya dalam bajet kali ini lebih menumpukan kepada meningkatkan pendapatan golongan miskin dan sederhana iaitu langkah ke arah menjadi high-income nation tadi. Ini sekaligus untuk mengurangkan jurang perbezaan antara orang kaya dan miskin dalam negara kita. Pentingnya menjadi high-income nation adalah ia meningkatkan bahagian C=consumer spending dalam equation GDP itu tadi.

Ada juga yang mempersoalkan kenapa kerajaan juga tidak memfokuskan kepada sektor swasta dalam bajet kali ini? Hal ini tidak menjadi persoalan sebenarnya kerana dalam bajet-bajet yang lepas memang telah difokuskan kepada perkara ini. Lihat saja bajet tahun lepas yang mana banyak langkah-langkah liberalisasi yang dilakukan, di mana langkah liberalisasi atau langkah keterbukaan ini dilakukan sebenarnya adalah untuk menarik Foreign Direct Investment (FDI) ke dalam negara, sekaligus meningkatkan bahagian I=investment dalam equation GDP itu tadi.

Manakala, dalam bajet beberapa tahun lepas juga, kerajaan melancarkan beberapa projek pembangunan seperti ECER, NCER, Wilayah Pembangunan Iskandar dan sebagainya, ini adalah salah satu langkah untuk meningkatkan KDNK negara iaitu melibatkan G=government Spending. Kesemua langkah ini seharusnya dan logiknya memang penting untuk meningkatkan KDNK negara, so langkah-langkah ini seharusnya juga dipuji dan tidak dipandang enteng. Namun, seperti yang kita tahu, kita sebenarnya gusar juga kerana kerajaan masih lagi terlepas pandang dalam beberapa hal dalam membentangkan bajet dan polisi negara, kerana perkara tersebutlah yang menahan dan mengurangkan kesan baik dan faedah projek dan bajet tersebut sehinggakan seolah-olah ianya kurang dirasai rakyat dan tidak nampak kesan yang ketara. 

Kesimpulannya, langkah yang kerajaan telah ambil terutama menerusi bajet tersebut untuk menjadikan Malaysia sebagai negara maju adalah baik, namun main factor untuk ke arah itu tidak difokuskan oleh kerajaan. Apakah faktor lain yang turut mempengaruhi ability kita untuk menjadi developed nation itu? Insyaallah akan saya kongsi dalam entry akan datang.

Wallahua'lam.


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts