MUHASABAH

Sudahkah anda berselawat hari ini? Tahu tak, seorang alim pada zaman dahulu pernah berkata, "Aku tahu bila akan Allah berselawat kepadaku". Orang ramai terkejut lalu bertanya, "Ya sheikh, mengapakah kamu jadi begitu bongkak seolah-olah kamulah tuhan?" Lalu dia menjawab, "Sesungguhnya apabila seorang hamba berselawat kepada nabi Muhammad s.a.w. sekali, maka Allah akan berselawat kepadanya 10 kali".

Thursday, 12 March 2015

Hukum pelaksanaan GST di Malaysia

Hukum pelaksanaan GST di Malaysia merupakan topik yang hangat dibincangkan oleh rakyat Malaysia waktu ini. Dengan hanya beberapa hari sahaja lagi menjelang pelaksanaannya, rakyat mula merasa bimbang dan gusar dengan ketidak tentuan kesan daripada pelaksanaan GST nanti.

Asas perbincangan hukum GST ini adalah pada hukum adakah dibenarkan cukai dikenakan keatas rakyat pada pandangan Islam. Hal ini kerana GST ini adalah hanya salah satu daripada lain-lain cukai yang telah dilaksanakan di Malaysia seperti cukai tanah dan cukai pendapatan, bahkan ia juga adalah sebagai ganti kepada Sales and Services Tax (SST) yang bakal dimansuhkan nanti.

Lalu, apakah Islam mengharamkan cukai dikenakan ke atas rakyat? Oleh kerana tiada dalil qat'ie yang menunjukkan haram cukai ke atas rakyat, maka jawapannya tidaklah semudah ABC kerana dalam disiplin ilmu usul fiqh dan maqasid syariah, sesuatu hukum itu tergantung kepada prinsip mencari maslahah dan menolak kemudharatan.

Oleh yang demikian, sebagai orang awam, eloklah kita rujuk sahaja fatwa-fatwa yang dikeluarkan oleh pihak berwajib. Antaranya ialah fatwa dari Majlis Fatwa Kebangsaan yang menghukumkan harus GST dengan syarat (boleh rujuk link ini):

i. Kerajaan Komited Melaksanakan Syariat Islam;
ii. Kerajaan Memerlukan Sumber Kewangan;
iii. Cukai Yang Dikutip Hanya Untuk Memenuhi Maslahah Dharuriyat dan Hajiyat;
iv. Bebanan Cukai Dikutip Secara Adil;
v. Cukai Dibelanjakan Untuk Maslahah Ummah Bukan Untuk Maksiat;
vi. Agihan Cukai Hendaklah Bertepatan Dengan Ijtihad Ulama Semasa dan setempat


Pun begitu, saya TIDAK MENYOKONG usaha kerajaan untuk menambahkan pendapatan negara melalui GST memandangkan kerajaan masih boleh menambahkan pendapatan negara dengan mengurangkan ketirisan dan melakukan perbelanjaan berhemat.

Berkenaan isu ini juga, elok kiranya kita mendengar pandangan dari Ustaz Zaharuddin Ab Rahman, Presiden Murshid tentang pro dan kontra pelaksanaan GST di Malaysia menerusi video di bawah.
Selesai menonton video ini, beberapa pengajaran yang boleh dipelajari ialah:
1) Sebelum kita mengambil pendirian dalam satu-satu isu, seeloknya kita mengambil kira hujah dari kedua-dua belah pihak. Jangan hanya kerana kita menyokong satu parti, apa jua yang baik dari parti lawan semuanya kita tolak. Perkara ini boleh diamalkan dalam semua perkara, termasuklah pertikaian dalam isu bid'ah dan sebagainya.

2) Saya menyanjungi usaha dari UZAR kerana walaupun latar belakang pengajian beliau adalah pelajar agama, beliau masih lagi berusaha dengan bersungguh-sungguh untuk memahami bidang-bidang teknikal seperti cukai, ekonomi dan lain-lain. Sungguh saya tak dapat membayangkan bagaimanakah cara beliau menggunakan masa-masa beliau untuk menjadi pakar dalam bidang syariah, bahkan pakar juga dalam kewangan Islam dan ekonomi secara umumnya.

3) Saya kagum dengan segala fakta-fakta yang dibawakannya dalam video ini, menunjukkan betapa sesuatu homework perlu dibuat sebelum mengeluarkan apa-apa pandangan dalam sesuatu isu.


1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts