MUHASABAH

Sudahkah anda berselawat hari ini? Tahu tak, seorang alim pada zaman dahulu pernah berkata, "Aku tahu bila akan Allah berselawat kepadaku". Orang ramai terkejut lalu bertanya, "Ya sheikh, mengapakah kamu jadi begitu bongkak seolah-olah kamulah tuhan?" Lalu dia menjawab, "Sesungguhnya apabila seorang hamba berselawat kepada nabi Muhammad s.a.w. sekali, maka Allah akan berselawat kepadanya 10 kali".

Sunday, 21 June 2015

Bagaimana nak bezakan madu asli atau tidak?

Madu merupakan makanan yang popular diyakini baik untuk kesihatan. Bahkan di dalam Al-Quran disebutkan bahawa madu itu diciptakan Allah sebagai penyembuh kepada pelbagai penyakit.

Namun, oleh kerana ianya sudah menjadi produk komersil di pasaran, ramai di kalangan kita yang ragu sama ada madu yang beli itu 100% asli ataupun telah dicampur dengan sesuatu yang menjejaskan keasliannya.

Saranan yang paling biasa dicadangkan untuk mengetahui sama ada madu itu asli atau tidak ialah dengan melihat sama ada semut akan mengerumuni madu itu atau tidak apabila ia diletakkan di tempat yang terbuka.

Jika ianya madu asli, semut tidak akan datang kepadanya. Tetapi jika madu itu sudah ditambah dengan gula, sudah tentu semut akan datang mengerumuninya.

Biasa kan dengar cara ini?

Malangnya, menurut ramai penternak lebah, semut ini tidak kenal sama ada madu itu asli atau tidak. Semua madu bahkan apa jua yang manis pasti akan didatangi semut. Maka cara yang dicadangkan tadi adalah tidak tepat.

Selain cara ini, sebenarnya ada beberapa lagi cara yang boleh dilakukan untuk mengenal pasti keaslian madu.

Namun, di sebalik setiap uji kaji yang dilakukan itu, kita hendaklah tahu bahawa semuanya itu tidaklah 100% tepat dan hanyalah sebagai rujukan sahaja.

Antara uji kaji yang boleh dilakukan ialah:
1) Uji kaji campuran sirap gula dalam madu.
Curahkan sedikit madu ke dalam segelas air yang suam. Perhatikan bagaimana madu itu terlarut ke dalam air suam itu. Madu yang asli bila mana dicampur ke dalam air akan mendap ke dasar air dan kemudiannya secara perlahan-lahan akan larut ke dalam air. Namun, jika madu itu larut serta merta di dalam air, madu itu berkemungkinan telah dicampur dengan sirap gula.

2) Uji kaji campuran air dalam madu
Basahkan putik kapas (cotton bud) dengan madu. Kemudian, cuba nyalakan api pada putik kapas itu. Jika madu itu asli, putik kapas itu akan terbakar namun sebaliknya jika terdapat unsur air dalam madu itu, air akan menghalang dari putik kapas itu terbakar.

Saya ada jumpa satu video dekat Youtube yang buat uji kaji ini.
Jom kita saksikan. Sekian.


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts