MUHASABAH

Sudahkah anda berselawat hari ini? Tahu tak, seorang alim pada zaman dahulu pernah berkata, "Aku tahu bila akan Allah berselawat kepadaku". Orang ramai terkejut lalu bertanya, "Ya sheikh, mengapakah kamu jadi begitu bongkak seolah-olah kamulah tuhan?" Lalu dia menjawab, "Sesungguhnya apabila seorang hamba berselawat kepada nabi Muhammad s.a.w. sekali, maka Allah akan berselawat kepadanya 10 kali".

Wednesday, 28 January 2015

Harga emas di Malaysia naik 20% dalam tempoh sebulan

Bismillah

Lama betul tak update tentang harga emas sampai tak sedar yang harga emas di Malaysia dah melonjak melebihi 20% dalam tempoh tak sampai sebulan.

Kalau ikutkan chart di bawah, harga tertinggi yang pernah dicatat adalah pada tahun 2011 iaitu pada harga RM181/gram kemudian terus merudum ke paras RM124/gram.


Dalam tempoh yang sama, harga emas di US jatuh dari $1,889/auns ke paras $1,140/auns.

Ketika catatan ini ditulis, harga emas di Malaysia ialah RM150/gram manakala di US ialah $1290 seauns.

Itu bermakna harga emas di Malaysia telah melonjak sebanyak RM26/gram (20%) dari paras terendah sedangkan di US hanya melonjak sebanyak $150/auns (13%).

Yang demikian adalah kerana nilai ringgit yang semakin lemah menyebabkan nilai emas di Malaysia lebih berharga berbanding dengan ringgit. Dengan kata lain, pelabur di Malaysia cenderung untuk menukar aset mereka daripada tunai kepada emas kerana nilai ringgit yang menyusut yang mengakibatkan permintaan kepada emas di Malaysia menjadi lebih tinggi.

Oleh yang demikian, pelabur emas di Malaysia bukan sekadar perlu peka dengan harga emas yang didagang di US tetapi juga perlu peka dengan kadar tukaran USD/MYR.

Setakat hari ini, harga emas KFH adalah seperti berikut:

Ini bermaksud kos melabur dengan KFH adalah sebanyak 5.5%. (tinggi nyer!)

Sekian.


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts