MUHASABAH

Sudahkah anda berselawat hari ini? Tahu tak, seorang alim pada zaman dahulu pernah berkata, "Aku tahu bila akan Allah berselawat kepadaku". Orang ramai terkejut lalu bertanya, "Ya sheikh, mengapakah kamu jadi begitu bongkak seolah-olah kamulah tuhan?" Lalu dia menjawab, "Sesungguhnya apabila seorang hamba berselawat kepada nabi Muhammad s.a.w. sekali, maka Allah akan berselawat kepadanya 10 kali".

Thursday, 12 September 2013

Panduan memilih unit trust @ dana amanah

Bismillah.

Terdapat pelbagai faktor yang harus dipertimbangkan dalam memilih dana amanah. Namun dalam banyak-banyak faktor tersebut, faktor paling asas ialah berapa PULANGAN unit trust tersebut dapat bagi kepada pelabur. Kerana disebabkan ingin untung lah seorang pelabur melabur, maka apa yang diharapkan oleh pelabur tidak lain hanyalah mendapat pulangan yang BERBALOI dari pelaburannya.

Saya percaya masih ramai lagi pelabur di luar sana yang tiada ilmu paling asas untuk menentukan dana amanah apa yang bagus untuk dilaburkan. Disini ingin saya kongsikan panduan asas dalam memilih dana amanah tapi bermakna bagi siapa yang langsung tiada ilmu pelaburan unit trust.

1) Rujuk senarai dana amanah yang dikeluarkan oleh Lipper Leaders setiap bulan. Anda boleh rujuk di laman web myunittrust.info atau terus klik link ini. Senarai Lipper Leaders. Di sana ada dana-dana yang mempunyai prestasi yang cemerlang mengikut kajian Lipper Leaders, yang dipecahkan mengikut tempoh waktu pelaburan seperti 3 tahun (pendek), 5 tahun (sederhana) dan 10 tahun (panjang) dan juga terbaik kseluruhan. Sekiranya anda dihubungi ejen untuk membuat pelaburan dalam sesuatu dana amanah, rujuk senarai ini dahulu supaya sekurang-kurangnya anda dapat memastikan dana amanah yang ditawarkan itu mempunyai potensi yang baik untuk dilaburkan. Ataupun, pilih sahaja mana-mana dana yang telah sedia ada dalam senarai itu kemudian barulah request dengan ejen anda untuk membuat pelaburan.-Lipper leaders overall as at 30th August 2013-


2) Setelah anda telah menetapkan dana amanah mana yang anda ingin laburkan, langkah kedua ialah pastikan yang dana tersebut patuh syariah. Anda boleh rujuk di laman web Securities Commission Malaysia atau terus klik disini. Senarai Unit Trust Patuh Syariah.


-sebahagian syariah compliant unit trust-


3) Jika panduan (1) dan (2) telah selesai, langkah seterusnya ialah untuk menjangka berapa banyak pulangan yang ditawarkan oleh dana amanah tersebut. Langkah ini ialah sekadar untuk menguatkan keputusan anda bahawa pilihan anda ialah betul. Langkahnya ialah dengan membuat carian historical performance di GOOGLE iaitu dengan menaip "nama dana" + "bloomberg". Sebagai contoh, kita ambil AMB Dana Arif sebagai sampel ujikaji. Rujuk gambar di bawah.4) Kemudian klik sahaja pada senarai carian yang paling atas iaitu data-data AMB Dana Arif yang disimpan di laman web Bloomberg. Rujuk gambar di bawah.


Dari sini kita dapat lihat purata pulangan tahunan yang dicatatkan oleh AMB Dana Arif bagi tempoh 1 tahun, 3 tahun dan 5 tahun. INGAT! Ini ialah pulangan tahunan bukannya JUMLAH pulangan bagi tempoh yang tersebut. Jadi, katalah anda buat pelaburan bermula 5 tahun lepas, purata pulangan setahun anda ialah 6.65% maka jumlah pulangan kasar bagi pelaburan 5 tahun anda ialah sebanyak 30%. Andaikan juga anda melabur RM1000 pada lima tahun yang lepas, secara kasar nilai duit anda sekarang ialah sebanyak RM1300 secara anggarannya. Eh! Macam sikit je. Ikhlasnya, saya pun tidak tahu bagaimana Lipper Leaders menentukan dana-dana yang berprestasi tinggi, oleh yang demikian anda dinasihatkan untuk memilih lain-lain dana yang disyorkan Lipper Leaders dan membuat  kajian demi kajian dengan bertanya kepada Pak Cik Google yang dikasihi.

5) Bagi mengukuhkan hasil dapatan, buat kajian silang dengan merujuk laman web morningstar. Caranya sama sahaja dengan cara kita rujuk dalam bloomberg sebentar tadi. Dan hasilnya seperti berikut:


Kita boleh saksikan ada sedikit kelainan antara data yang dipersembahkan oleh bloomberg dan morningstar, namun tidaklah begitu ketara. Yang menariknya, anda dapat saksikan bagaimana wang anda berkembang melalui rajah graf yang disediakan di morningstar dan juga sama ada dana tersebut lebih baik daripada pulangan pasaran secara keseluruhan bagi tempoh yang sama. Ternyata AMB Dana Arif berjaya mengatasi kedua-dua kategori Islamic Bond dan Indeks Citigroup ESBI Malaysia.

Mungkin AMB Dana Arif yang dijadikan contoh bukanlah contoh yang baik dalam menunjukkan pulangan yang memuaskan. Namun, menggunakan panduan yang saya sediakan, satu dana amanah yang saya rasa bagus adalah Kenanga Islamic Fund. Rujuk gambar di bawah.Nota tambahan:
1) Untuk data pulangan tahunan, saya lebih yakin dengan morningstar berbanding bloomberg memandangkan anda konsistensi antara data dan graf yang dipamerkan, sekadar mengikut pandangan kasar saya.

2) Prestasi lepas tidak menjanjikan pulangan yang sama untuk masa depan. Ianya sekadar satu indikator kepada prestasinya. Oleh kerana market sentiasa naik turun, dana yang memberikan pulangan tahunan yang tinggi bagi tempoh masa yang panjang membuktikan konsistensi prestasi sesebuah dana.

3) Terdapat faktor-faktor lain yang mempengaruhi pulangan pelaburan termasuklah timing dan lain-lain risiko.

4) Penulis juga tidak bertanggungjawab ke atas sebarang kesalahan maklumat yang disampaikan. Ianya sekadar panduan asas kepada yang langsung tiada ilmu pelaburan.

5) Jemput baca entri lepas berkenaan pelaburan unit trust:

6) Dapatkan e-book panduan unit trust dengan klik banner di bawah!


4 comments:

 1. tapi kenapa yg kenanga tu, 5 year die jauh sgt beza? morningstar 11, bloomberg 28.. ke sy yg salah baca..

  ReplyDelete
 2. assalamualaikum

  saya consultant di kenanga. blh roger sayaa bg yg berminat ;)

  01115484137

  ReplyDelete
  Replies
  1. tuan, tuan buat lah satu blog untuk promote produk tuan. blog saya ni bukannya ramai pun pengikutnya.. huhu

   Delete
 3. Terima kasih atas perkongsian to blog owner. Tanpa awak sedari, sebenarnya ramai pembaca article awak ni ~ Insan Biasa :) Tahniah kerana penulisan anda ada daya tarikan.
  .
  Saya adalah Unit Trust Consultant (UTC) - agen unit trust investment untuk Public Mutual & lokasi utama dalam tugas adalah kawasan Johor Bahru, Kuala Lumpur, Selangor & Penang.
  .
  Minimum permulaan RM1000 sahaja. Boleh melabur dari akaun KWSP (berdasarkan kelayakan). Cash investment pun boleh & ada pilihan untuk ambil pelan tambahan bulanan serendah RM100 per month sahaja. Dana Islamic 100% juga ada (Approved Syariah Compliance Funds). Pelaburan untuk jangka masa panjang sahaja above 5 years. Keuntungan sekitar min 9%-15% per year.
  .
  Bagi sesiapa yang berminat melabur dalam Unit Trust, boleh lah juga hubungi saya melalui mobile atau email. Jika hanya ingin mengemukakan soalan, anda juga dialu-alukan. Terima kasih.
  .
  Jas
  Unit Trust Consultant / Perunding Unit Amanah
  Co: Public Mutual Berhad (wholly-owned subsidiary of Public Bank Berhad)
  T: +6017-7055 381
  E: jas.elegant@gmail.com
  W: www.facebook.com/investment.unittrust
  .
  " Why not try, let's say 10 years investment period & gain minimum 9% profit per year? Reports on fund past performance available just to show the ability of the fund. Feel free to request for one ! "

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts