MUHASABAH

Sudahkah anda berselawat hari ini? Tahu tak, seorang alim pada zaman dahulu pernah berkata, "Aku tahu bila akan Allah berselawat kepadaku". Orang ramai terkejut lalu bertanya, "Ya sheikh, mengapakah kamu jadi begitu bongkak seolah-olah kamulah tuhan?" Lalu dia menjawab, "Sesungguhnya apabila seorang hamba berselawat kepada nabi Muhammad s.a.w. sekali, maka Allah akan berselawat kepadanya 10 kali".

Tuesday, 23 October 2012

Daudsu nazar botakkan rambut: Wajar atau tak?

Nazar itu ialah dengan melakukan perkara yang boleh mendekatkan diri kepada Allah. Pernah dahulu pada zaman rasulullah ada seorang sahabat yang berdiri keseorangan di tengah-tengah panas yang terik. Apabila ditanyakan akan perihal dia maka diketahui sesungguhnya sahabat tersebut telah bernazar untuk berdiri di tengah-tengah mentari yang panas dalam keadaan berpuasa dan tidak akan bercakap dengan seorang pun.

Mengetahui akan nazar sahabat ini, maka rasulullah bersabda: "Pulanglah ke rumah mu, bercakaplah dengan orang lain dan teruskanlah puasamu."

Dapat difahami bahawa nazar yang handak dilakukan mestilah perkara yang boleh mendekatkan diri kepada Allah seperti ibadah umum (puasa, solat, sedekah, beri makan dan sebagainya). Adapun perkara yang sia-sia itu tidak dibolehkan untuk dijadikan nazar.

p/s: Post ini bukan untuk menghighlightkan kesalahan individu tertentu. Ianya hanyalah sebagai teguran secara umum kepada semua memandangkan ianya sudah menjadi kebiasaan orang Melayu untuk bernazar dengan perkara sebegini (bercukur), alangkah baiknya nazar yang dilakukan itu berbentuk ibadah. Tambahan lagi sesungguhnya bercukur rambut itu tidak digalakkan untuk dilakukan melainkan dalam keadaan tertentu sahaja seperti umrah/haji/dll. Ini semua hanyalah petikan dari kefahaman penulis yang cetek yang dapat dari majlis-majlis ilmu. Semoga semua mendapat manfaat daripada post ini.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts