MUHASABAH

Sudahkah anda berselawat hari ini? Tahu tak, seorang alim pada zaman dahulu pernah berkata, "Aku tahu bila akan Allah berselawat kepadaku". Orang ramai terkejut lalu bertanya, "Ya sheikh, mengapakah kamu jadi begitu bongkak seolah-olah kamulah tuhan?" Lalu dia menjawab, "Sesungguhnya apabila seorang hamba berselawat kepada nabi Muhammad s.a.w. sekali, maka Allah akan berselawat kepadanya 10 kali".

Monday, 7 September 2015

Panduan memohon saham IPO

Buat yang kurang biasa dengan kaedah memohon IPO, di bawah saya sediakan beberapa garis panduan dalam proses memohon IPO.

KAEDAH MEMOHON IPO

Bagi pelabur bumiputera, ada dua kaedah yang boleh digunakan bagi memohon IPO, iaitu
1. Memohon dengan status sebagai bumiputera dengan MITI. Untuk melanggan IPO sebagai bumiputera, anda hendaklah terlebih dahulu berdaftar sebagai pelabur dengan MITI, iaitu dengan menghantar beberapa dokumen kepada MITI. Proses pendaftaran ini sekali sahaja, apabila pendaftaran sudah disahkan, anda boleh terus memohon mana-mana IPO yang ditawarkan oleh MITI. Untuk kaedah untuk mendaftar sebagai pelabur MITI, anda boleh rujuk tulisan pakdi di link berikut. Cara Beli Saham IPO Melalui MITI.

2. Memohon melalui undian awam. Untuk memohon melalui undian awam, ada beberapa cara boleh dilakukan iaitu menerusi ATM dan secara online banking. Walaupun saya boleh memohon menerusi MITI, saya lebih suka memohon menerusi kaedah kedua ini, iaitu melalui online banking kerana sudah terbiasa melakukan transaksi secara atas talian ini. Ianya lebih cepat dan mudah kerana tidak perlu menghantar apa-apa borang. Sebagai panduan memohon menerusi CIMB online banking, anda boleh rujuk link ini. How to apply for IPO via Internet Banking. Untuk Maybank online banking, rujuk disini. Cara Membeli IPO di Maybank2u.

JUMLAH UNIT YANG BOLEH DIMOHON

Jumlah permohonan unit IPO adalah bergantung kepada berapa banyak modal yang anda ada, dan ianya boleh dilakukan dalam gandaan 100 unit, sama sahaja dengan unit di pasaran biasa. Di pasaran biasa, unit minima yang boleh anda beli ialah 100 unit iaitu bersamaan dengan 1 lot. 

KAEDAH CABUTAN DAN UNDIAN

Selepas anda berjaya menghantar permohonan langganan IPO, permohonan anda akan diasingkan kepada dua kategori seperti di atas iaitu kategori bukan bumiputera dan kategori bumiputera. Bagi setiap kategori ini, permohonan anda akan diasingkan lagi kepada beberapa kotak cabutan yang berasingan, bergantung kepada jumlah unit yang dipohon. Rujuk kepada imej di bawah sebagai panduan (klik untuk besarkan).


Basis of IPO allotment
Seperti dalam kotak hijau yang saya buatkan dalam gambar di atas, permohonan IPO anda akan diasingkan ke dalam kotak cabutan yang berasingan mengikut jumlah unit yang dipohon. Menurut imej di atas, permohonan untuk bawah 10 lot (1000 unit) akan diasingkan dalam satu kotak, permohonan untuk 10-19 lot dalam kotak lain, 20-29 lot dalam kotak lain dan seterusnya. Jumlah lot kotak-kotak ini boleh berbeza mengikut IPO yang berlainan, tapi tak jauh beza dari yang di atas.

Dalam kotak biru di atas pula menunjukkan jumlah saham yang akan diperolehi bagi setiap permohonan yang berjaya. Bagi satu kotak undian itu, jumlah saham yang diperolehi adalah sama walaupun jumlah permohonan berbeza. Sebagai contoh, bagi kotak pertama seperti di atas iaitu bagi permohonan 1-9 lot, hanya 1 lot (100 unit) sahaja akan diberikan kepada yang berjaya, walaupun yang berjaya itu sebenarnya memohon 5 lot.

Selain itu, kalau diperhatikan, bagi permohonan yang besar seperti bagi kotak yang terakhir iaitu permohonan bagi 10,000 lot (1,000,000 unit) dan ke atas, permohonan yang berjaya akan diberikan sebanyak 2,000 lot (200,000 unit) sahaja, iaitu lagi sedikit berbanding permohonan minimum dalam kotak itu sendiri iaitu 10,000 lot.

Oleh yang demikian, kalau hendak memohon IPO, walaupun anda mempunyai modal untuk melanggan 50 lot (5,000 unit), sebetulnya anda mohon 40 lot sahaja kerana ianya masih dalam kotak yang sama. Baki duit bagi 10 lot yang lain anda bolehlah gunakannya untuk permohonan IPO yang sama menerusi CDS yang lain, untuk meningkatkan kemungkinan untuk berjaya mendapatkan IPO tersebut.

PERMOHONAN IPO MITI LAGI SENANG DAPAT?

Selalu saya dengar bahawa peluang melanggan IPO menerusi MITI ini lagi tinggi dan lagi senang dapat jika dibandingkan dengan memohon menerusi langganan awam, kerana kita tak perlu berebut dengan kaum lain. Itu adalah benar, kerana bagi setiap IPO, MITI akan dapat bahagian yang khusus untuk langganan bumiputera dan ianya dibuka jauh lebih awal daripada IPO awam. Jadi, anda boleh memohon menerusi MITI dahulu dan sekiranya tidak berjaya, anda boleh memohon sekali lagi menerusi IPO awam di mana permohonan anda akan sekali lagi diasingkan mengikut kategori sama ada kategori bumiputera ataupun bukan bumiputera.

CAJ

Kalau permohonan melalui Maybank2u, caj RM1.00 dikenakan. Manakala RM0.06 lagi adalah caj GST. Jumlahnya RM1.06.

GARIS MASA MEMOHON IPO

Beberapa tarikh yang perlu diberi perhatian ialah:
1. Tarikh permohonan ditutup. Berdasarkan pengalaman saya memohon IPO menggunakan Maybank2u, permohonan ditutup tepat jam 5.00 petang pada tarikh ini. Selepas permohonan dihantar, wang modal akan terus dipotong dari akaun Maybank anda, dan akan dipulangkan (auto-reversed) selepas balloting diadakan jika tidak berjaya.
2. Tarikh cabutan (balloting). Cabutan akan dibuat pada balloting date. Pengalaman saya memohon untuk IPO Ikhmas, tarikh balloting agak lama selepas tarikh permohonan ditutup. Kira-kira hampir dua minggu selepas tarikh tutup permohonan. Oleh itu, bagi siapa yang tiada modal yang besar, pastikan duit anda mencukupi untuk tempoh ini. Digalakkan juga untuk melewatkan permohonan, barulah tak lama sangat duit anda kena lock.
3. Allotment date. Ini ialah tarikh saham anda akan dikreditkan ke akaun CDS anda. No komen sebab tak pernah berjaya dalam permohonan lepas.
4. Listing date. Ini ialah tarikh saham anda akan mula diniagakan di pasaran saham, dan hari dimana ramai pelabur akan terus menjual saham mereka pada harga lebih tinggi. Ingat, walaupun IPO memang biasanya dijual pada hari pertama, itu ialah IPO saham sahaja. IPO untuk REIT, ETF dan ETBS (Exchange Traded Bond and Sukuk) kita tak main macam tu ok. Cara main dia lain sikit. Buat malu je jual ETBS pada hari pertama, hehe.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts