MUHASABAH

Sudahkah anda berselawat hari ini? Tahu tak, seorang alim pada zaman dahulu pernah berkata, "Aku tahu bila akan Allah berselawat kepadaku". Orang ramai terkejut lalu bertanya, "Ya sheikh, mengapakah kamu jadi begitu bongkak seolah-olah kamulah tuhan?" Lalu dia menjawab, "Sesungguhnya apabila seorang hamba berselawat kepada nabi Muhammad s.a.w. sekali, maka Allah akan berselawat kepadanya 10 kali".

Thursday, 26 June 2014

Mencari ketenangan dalam solat

Kita selalu mengadu walau berapa banyak solat yang dilakukan sekalipun tetap juga hidup kita tidak tenang. Bukan setakat hidup tak tenang, masa solat itu pun kita tak dapat bagi perhatian. Tidak khusyuk.

Khusyuk bukanlah suatu perkara yang senang untuk dilakukan. Bahkan para asatizah dan ulama' sekalipun pasti akan mengakui bahawa mereka sendiri sukar untuk mendapatkan khusyuk dalam solat.

Sedangkan kita semua tahu kepentingan untuk khusyuk dalam solat. Bukankah dalam Surah Al-Ma'un dalam juzu 30 itu Allah memberi ancaman kepada orang yang solat. Allah berfirman "Celakalah orang yang solat! Iaitu orang yang dalam solat mereka lalai!"

Selain itu,para pentazkirah juga selalu diduga dengan soalan seperti "Ustaz, kami tak pernah tinggalkan solat tapi kenapakah kami masih melakukan maksiat sedangkan di dalam Al-Quran Allah nyatakan sesungguhnya solat itu boleh mencegah seseorang itu daripada melakukan perkara keji dan mungkar. Kenapa?!"

Lalu dijawapnya yang ditanya "Kerana dalam solat itu kita tidak khusyuk"
Maka tahulah kita pentingnya untuk khusyuk dalam solat.

Solusi
Rupanya, kalau kita selidik dan muhasabah solat kita, kita akan dapati bahawa kita sebenarnya bersolat dalam keadaan yang sangat bising walaupun tiada seorang pun di sekeliling. Bahkan tiada juga suara-suara mahupun bunyi-bunyian dari sesuatu yang external.

Mana datangnya kebisingan itu?

Jawapnya dari internal. Iaitu dari diri kita yang asyik sangat bercakap dengan inner self kita. Cakap-cakap itulah apa yang terlintas dari hati dan minda. Sebab itu ada orang badannya di masjid tapi fikirannya di tempat lain. 

Dirinya hanyut dibawa oleh inner self sendiri. Sibuk berbual sendirian sehinggakan keadaan semasa solat sangat bising dengan cakap-cakap itu. Sama seperti kebisingan dari luar boleh mengganggu tumpuan solat, begitu jugalah kebisingan dari dalam itu mengganggu solat kita lantas hilangnya ketenangan dalam solat.

Maka perlu kita tahu untuk berasa tenang dalam solat, kita hendaklah berhenti bercakap dengan diri sendiri. Hentikanlah apa jua fikiran. Sebaliknya, kita perlu mula berbicara dengan tuhan melalui bait zikir yang dilafazkan sepanjang solat.

Wallahu aklam.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts