MUHASABAH

Sudahkah anda berselawat hari ini? Tahu tak, seorang alim pada zaman dahulu pernah berkata, "Aku tahu bila akan Allah berselawat kepadaku". Orang ramai terkejut lalu bertanya, "Ya sheikh, mengapakah kamu jadi begitu bongkak seolah-olah kamulah tuhan?" Lalu dia menjawab, "Sesungguhnya apabila seorang hamba berselawat kepada nabi Muhammad s.a.w. sekali, maka Allah akan berselawat kepadanya 10 kali".

Saturday, 24 May 2014

Coklat Cadbury ada DNA babi?

Bismillah..

Selesai solat subuh pagi tadi saya sempat menonton TV1 yang berkebetulan menyiarkan program Anda Musykil? yang kali ini membawakan Ustaz Amri dari Jakim yang menyentuh isu coklat Cadbury yang disahkan Kementerian kesihatan sebagai mempunyai DNA babi. 

Memandangkan isu ini memang hangat dibicarakan di laman maya mutakhir ini, saya berasa cukup tertarik untuk mendapatkan penjelasan daripada Ustaz Amri dari Jakim yang lebih saya yakini sebagai seorang yang berautoriti untuk memberikan penjelasan berkenaan isu ini.

Memang sebelum ini pun saya selalu juga mengikuti ceramah Ustaz Amri ini yang selalu bersiaran dalam Tanyalah Ustaz TV9 berkenaan topik halal dan haram. 

Beberapa isi penting yang disentuh Ustaz Amri pagi tadi ialah seperti berikut:
1) Selepas disahkan oleh Kementerian Kesihatan bahawa coklat Cadbury ini mempunyai DNA babi, JAKIM telah mengambil tindakan untuk mengGANTUNG sijil halal yang diperolehi oleh Cadburi. Tindakan menggantung sijil halal ini bukan bermaksud sijil halal tersebut sudah ditarik balik, tetapi dengan tujuan untuk Jakim membuat siasatan lanjut, samalah seperti tindakan yang dikenakan ke atas seorang pesalah yang ditangkap akan direman terlebih dahulu sebelum dibicarakan di mahkamah dan dikenakan sebarang hukuman.

2) Sebelum mengesahkan bahawa coklat Cadbury ini haram, perlu diketahui terlebih dahulu adakah DNA babi itu sama seperti zat babi itu sendiri yang diharamkan oleh Islam? Hal ini kerana terdapat khilaf dikalangan ulama bahawa DNA babi ini ini haram sama seperti haramnya zat babi itu.

3) Harus juga diketahui bahawa DNA babi adalah antara yang paling cepat tersebar, ia boleh sahaja tersebar menerusi pencemaran udara dan sebagainya.

4) Oleh yang demikian, harus diperiksa adakah DNA babi yang terkandung dalam coklat Cadbury itu adalah kesan dari pencemaran atau adakah coklat itu dibuat dari bahan yang berasal dari babi?

5) Sekiranya usul periksa dilakukan menunjukkan bahawa segala bahan yang digunakan untuk membuat coklat ini termasuklah peralatan-peralatan yang digunakan juga adalah bersih suci dari sebarang unsur dari babi, dan DNA babi yang dikesan itu adalah hasil dari pencemaran, maka hukum memakan coklat tersebut adalah harus diatas prinsip 'umum balwa'.

Teringat pula saya akan ceramah Ustaz Nidzam Abdul Kadir beberapa bulan yang lalu akan sikap segelintir muslim. Terdapat segelintir muslim yang tersilap dalam menangani persepsi terhadap haramnya babi. Mereka lebih sensitif dengan isu haram memakan babi lebih daripada sensitifnya mereka terhadap haram memakan riba ataupun meminum arak.

Harus kita ketahui bahawa dosa haram RIBA jauh lebih besar dari dosa haram makan babi. Haram RIBA itu adalah dosa besar dan jelas diancam dengan azab yang berat dalam Al-Quran, adapun haramnya babi itu bukanlah dosa besar dan tidak pula diancam dengan azab sedemikian rupa. Bahkan harus pula makan babi dalam kuantiti yang sepatutnya jika berada dalam yang sangat mudharat.

Agaknya melayu takut akan haram babi itu disebabkan jijiknya fizikal babi, sedangkan riba itu jauh lebih jijik dari sudut dosa dan maksiat.


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts