MUHASABAH

Sudahkah anda berselawat hari ini? Tahu tak, seorang alim pada zaman dahulu pernah berkata, "Aku tahu bila akan Allah berselawat kepadaku". Orang ramai terkejut lalu bertanya, "Ya sheikh, mengapakah kamu jadi begitu bongkak seolah-olah kamulah tuhan?" Lalu dia menjawab, "Sesungguhnya apabila seorang hamba berselawat kepada nabi Muhammad s.a.w. sekali, maka Allah akan berselawat kepadanya 10 kali".

Sunday, 6 November 2011

Entry 10 Zulhijjah: Lagu: Syarat Bercinta oleh In-Heart

Alhamdulillah, kita masih lagi dipanjangkan umur oleh Allah untuk kta sekali lagi dipertemukan dengan Hari Raya Eidul- Adha. Cuma dikala muslimin lain saudara kita sibuk melaksanakan manasik haji, kita perlu juga bertanyakan diri kita bila pula giliran kita untuk menjadi tetamu Allah, melaksanakan salah satu daripada rukun Islam yang wajib dilaksanakan oleh semua orang Islam. Jika daftar haji pun belum, nampaknya jalan menuju Allah Rabbul Jalil masih jauh lagi. Namun begitu, rezeki kita hanya Allah yang tahu, so cepat2lah ambil first step untuk menunaikan fardhu haji ini dengan membuka akaun tabung haji dan mendaftar haji, sebab kadang-kadang walaupun lambat daftar dan terpaksa tunggu turn hingga puluhan tahun lagi, seru Allah mungkin sampai kepada kita dalam sekelip mata, lagi awal daripada yang dijangka dan bergantung kepada kekosongan. Kepada muda-mudi pula yang beranggapan haji hanya untuk orang tua, set balik minda kita kerana ibadat ini sepatutnya tidak mengikut usia, bila ada peluang hendaklah terus pergi, kerana umur kita siapa tahu? Orang muda mati awal daripada orang tua tu dah jadi fenomena biasa, tiada siapa dapat gerenti yang boleh hidup even sampai 40 tahun je. Tu semua kuasa Allah. Jadi, sekiranya kita telah mendaftar haji, dan walaupun tidak sempat ke sana kerana seru maut yang datang terlebih dahulu, pendaftaran haji itu menjadi bukti yang kita memang hendak ke sana, melengkapkan rukun Islam kita yang lima tu.

By the way, saya ada jumpa lagu yang agak menarik, jom sama-sama kita hayati lagu ini. So, entry eidul adha sampai sini sahajalah ya, wassalam. //Lirik disertakan!!


Sejujurnya ku tahu perasaanmu
Sememangnya kau suka padaku
Dan ku rasa ku juga begitu..suka padamu

namun mama dan papa aku
sudah berikan syaratnya
jika kau amat suka padaku
ini yang kau perlu..

Chorus:
"Pertama jagalah imanmu
adabmu..caramu..
solat engkau 5 waktu
cukup saja tiada ragu
hormat mama papa aku
tutur kata enak bagai sutera

kedua jgn kau berpura
menyintaku kerna harta
ketiga jgn kau curang bersamanya kasih lama
keempat taat setia
bahagia..
kelima kau dapat aku..

Bridge:
Cinta..punyai kuasanya
jika kau suka aku terimalah seadanya

*ulang chorus

Dan andainya..aku mampu
bicara lagi tentang cinta
dan andainya kau jadi milikku
bahagia bersama selamanya..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts